Receptenlijst Afdrukbare versie

Pompoentaart met limoen en appelsien

Geschikt als
Hapje
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht

Bereiding

  • 400 g pompoen
  • 6 appelsienen
  • 250 g zanddeeg of bladerdeeg
  • 300 g banketbakkersroom
  • 1 dl slagroom opgeslagen met 50 g bloemsuiker
  • 250 g suiker
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 dl droge witte wijn
  • 4 steranijszaden
  • 20 g verse gember (gepeld en in stukjes gesneden)
  • Garnituur:
  • Bloemsuiker
  • versuikerde muntblaadjes
  • kruisbes (Physallis)

Schil de pompoen en snijd hem in dobbelstenen.

Schil de sinaasappelen en snijd de partjes - zonder wit vel - er uit.

Snijd ook de partjes, zoals bij de sinaasappelen, uit de limoen.

Pers al het sap uit de restjes van de limoen en de sinaasappelen en breng het samen met de witte wijn, de suiker en een 2 dl water aan de kook. Voeg daarbij de steranijs, de gember en de pompoen. Laat 15 minuten zachtjes koken en zeef door. Laat de siroop tot de helft inkoken en bind met opgeloste maïzena.

Rol ondertussen het deeg uit en bekleed een beboterde en bebloemde bakvorm. Prik en bak de taartbodem gedurende 20 minuten in een oven van 180`.

Laat de taart afkoelen.

Meng de banketbakkersroom met de slagroom en 1 dl siroop. Verdeel de crème in de taart en schik er de partjes citrusvruchten, de pompoenblokjes, de gember en de steranijs op.

Glans de taart af met de gebonden siroop.

Bestrooi de rand van de taart met bloemsuiker.

Versier met de takjes gesuikerde muntblaadjes en in si­roop gedrenkte kruisbes.

 Tips en weetjes

De combinatie citrusvruchten, gember, anijs en het neutrale pompoenvlees zorgt voor een verrassend smaakpatroon.

Zanddeeg moet een tijdje in de koelkast alvorens het kan uitgerold worden.

Banketbakkersroom kan ook op smaak gebracht worden met een scheutje oude porto. Een gebruik dat vooral in het zuiden van Spanje toegepast wordt.

Ingrediënten

Er zijn geen ingrediënten toegevoegd aan dit recept.