Receptenlijst Afdrukbare versie

Soupe au Pistou

Geschikt als
Hapje
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht

Bereiding

  • 250 g gedroogde flageoletten
  • 2 tl olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 3 wortels, in blokjes
  • bouquet garni
  • 4 aardappelen, in blokjes
  • 150 g sperziebonen, in kleine stukjes 
  • 500 ml kippenbouillon
  • 3 tomaten
  • 4 courgettes, in blokjes
  • 150 g vermicelli, in stukjes
  • 150 g doperwten, vers of diepvries
  • zout en peper
  • 6 tenen knoflook
  • 80 g basilicum
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 200 ml olijfolie

Pistou is een Provençaals mengsel van knoflook, basilicum, parmezaanse kaas en olijfolie dat in Zuid-Frankrijk veel wordt gebruikt. Het is vergelijkbaar met de Pesto uit Italië en is de traditionele garnering van deze lentesoep. Het wordt pas op tafel door de soep gemengd

Voorbereiding:
Week de flageoletten één nacht in koud water, giet het water af, doe ze in een pan en bedek ze met water. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat één uur zachtjes doorkoken tot de bonen gaar zijn. Giet de bonen goed af.

Bereiding van de Pistou:
Doe de knoflook, basilicum en kaas in een keukenmachine of vijzel en hak of stamp tot het mengsel fijn is. Voeg nu langzaam de olijfolie toe, terwijl de machine draait, of terwijl u blijft stampen en meng goed. Dek af met huishoudfolie en zet weg.

Verhit de olijfolie in een grote pan, voeg de ui en knoflook toe en fruit vijf minuten zachtjes tot de ui zacht is, maar niet bruin. Voeg de bleekselderij, wortel en bouquet garni toe en laat tien minuten koken, onder af en toe roeren. Voeg de aardappelen, sperziebonen, kippenbouillon en 1,75 liter water toe en laat tien minuten zachtjes doorkoken.

Snijd een kruis in de bovenkant van de tomaten, dompel ze twintig seconden onder in kokend water, laat ze uitlekken en verwijder het vel. Verwijder de pitjes en hak de tomaten fijn. Voeg de tomaten toe aan de soep, samen met de courgettes, flageoletten, vermicelli en doperwten en kook tien minuten (als u doperwten uit de diepvries gebruikt hoeft u deze alleen even te laten meewarmen). Breng op smaak met zout en peper en serveer met de Pistou.

 

Ingrediënten

Er zijn geen ingrediënten toegevoegd aan dit recept.