Receptenlijst Afdrukbare versie

Tarte Sardine

Geschikt als
Hapje
Voorgerecht

Bereiding

  • Steek een ronde vorm van ongeveer 12 cen­timeter diameter uit liet bladerdeeg.
  • Prik in met een vork, en bak 10 à 12 minuten in een voorverwarmde oven op 185 °C.
  • Bestrijk de sarclinefilets met een marinade van 2 eetlepels olijfolie, sap en zeste van een halve limoen, een beetje zout en peper. Laat inwerken in de koelkast.
  • Meng de kwark met een koffielepel olijfolie, zeste en sap van een kwartje van een limoen. Breng mooi op smaak met een snuifje cayen­nepeper, peper en zout.
  • Schil de kerstomaten. Dat gaat gemakkelijk als je ze eerst enkele tellen in kokend water dompelt en daarna meteen in een ijsbad af­koelt.
  • Leg de hele tomaten op een bakplaat, samen met de look en het takje tijm. Overgiet rijke­lijk met olijfolie, kruid af met een beetje suiker, zout en een draai van de pepermolen.
  • Laat de tomaten konfijten in een oven op lage temperatuur. In principe: hoe lager, hoe beter. Neem als richtlijn 1,5 á 2 uur in een oven van 120 °C.
  • Maak de salsa verde door alle ingrediënten in een blender fijn te hakken. Dit is een ruime hoeveelheid, het overschot bewaar je makkelijk in de koelkast.
AFWERKING
BOUW HET TAARTJE
  • Strijk de bodem van bladerdeeg in met een laag gekruide kwark. Bedek eerst met gekon­fijte kerstomaten, dan met de gemarineerde sardines.
  • Werk af met wat druppels olijfolie, fleur de sel en een draai van de pepermolen.
  • Bak 5 minuten in de oven op 180 °C.
  • Dresseer à la minute met wat salsa verde, een beetje citroensap en citroenzeste.
Werk eventueel af met wat extra kwark, verse kruiden of eetbare bloemen.

Ingrediënten

  • 2 verse sardienen gefileerd en schoongemaakt
  • 50 gram verse kaas (kwark)
  • 12 kersttomaten
  • 1 vel bladerdeeg
  • 1 citroen
  • 1 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 takje tym
  • peper en zout
  • cayennepeper
  • tijm
  • salsa verde:
  • handvol verse groene kruiden: basilicum, dragon, dille
  • handvol jonge spinazie
  • 1 limoen
  • 100 gram pistachenoten
  • 2 el witte wijnazijn
  • 60 gram kaas parmezaanse